Vieringen Sint Antonius Abt in België en Nederland
Onbetrouwbare dagaanduidingen staan in licht grijs.
Betrouwbare heb ik in vet aangegeven.
Als de dagaanduiding zeer waarschijnlijk is, dan heb ik die in het
donker grijs weergegeven.
Laatste bewerking op 02-01-2017. Vieringen in Frankrijk en Duitsland
Zondag voor de 17e
Bemelen, Limburg (NL) zondag Eucharistieviering en zegening van het 'St. Teunisbrood' in de parochiekerk van de H. Laurentius, en viering van de winterkermis. Ter gelegenheid hiervan is Café 'De Bascule' vanaf 10:30 uur geopend.
Houtem *, Vilvoorde, Vlaams Brabant (B) (L 17) zondag 09:30 Om 09:30 uur is er een mis en daarna verloting van een varkenskop, ook wel aangeduid als `Feest voor Antonius en het beest'.
Moresnet (V 18) Wallonië zondag Église Saint-Remy; Fête de St. Antoine au cochon, waarschijnlijk voor de 17e.
Rollegem *, West Vlaanderen (B) (E 18) zondag 09:30 Een Antoniusviering op de zondag (2016) voor 17 januari — of de tweede zondag van januari. Met plechtige eucharistie, processie met varken, waarna wijding van de tractoren. Eerdere vieringen.
Sterbos, Antwerpen (B) (M 14) zondag Datum onduidelijk; wel een dag vóór de 17e. Dierenzegening door verklede Antonius, Antonius van Paduakerk. Varkenskoppenverkoop.
Vorstenbosch (NL) zaterdag Op zondag viert het gilde de Sint Antoniusdag met een gildemis. 
Vrijdag voor de 17e
Flobecq (H 18) Wallonië vrijdag - woensdag Antoniades. Het religieuze element lijkt er grotendeels uit verdwenen. Geen kerkdienst of mis; er is geen zegening van brood, dieren of tractoren; er is geen religieuze processie met bijvoorbeeld het beeld van Antonius. Het geheel maakt toch vooral een folkloristische en populair-culturele indruk.
Herent, Neerpelt, Limburg (B) (R 15) vrijdag - zondag Sint-Theunisfeesten (2016).
Zaterdag voor de 17e
La Clouse (U 18) Wallonië zaterdag Église Saint-Antoine. Op de zaterdag voor of na de 17e januari wordt het Antonius beeld getoond. Er is dan ook zegening van brood, voor de mensen, niet voor dieren. En het Antoniusreliek wordt dan gekust.
Eksel / Hoksent *, Limburg (B) (R 16) zaterdag 09:00 Sint-Theunisfeest. Op zaterdag om 09:00 is er een eucharistieviering in de Hoksent-kapel aan de Sint Antoniusstraat waarna buiten de verkoop van kleinvee en varkenskoppen plaatsvindt. Tot 's avonds worden maaltijden geserveerd in het buurthuis.
Herdersem, Oost Vlaanderen (B) (J 17) zaterdag Vanaf vrijdag en zaterdag.
Herent *, Neerpelt, Limburg (B) (R 15) zaterdag 10:00 Feestdag Sint-Theunis. 10:00 uur: Plechtige Eucharistieviering in de Willibrorduskerk, opgeluisterd door een gastkoor. In het parochiegebouw, 11:00 uur: verkoop van aangebrachte offergaven; 12:15 uur: Keuken open! Op het menu: spek met eieren, bloedworst met appelmoes. 21:00 uur: Trekking St-Theunis tombola.
Lille *, Antwerpen (B) (O 15) zaterdag 13:30 13:30 uur: feest van Teuniske in parochiecentrum Sint-Pieter playbackwedstrijd voor Lilse kinderen.
Thimister (U 19) Wallonië zaterdag 17:30 Église Saint-Antoine Ermite. 18:15. Mis, gevolgd door een traditionele maaltijd met ui soep, belegde broodjes en wafels.
Vorstenbosch (NL) zaterdag Teeravond Gilde Sint Antonius Abt.
Zaterdag dichtst bij de 17e
Aijen *, Limburg (NL) zaterdag ± 10:00 Veiling van varkenskoppen, de zogenaamde 'Köpkesmert' voor St. Tunnes, op de zaterdag het dichtst bij de 17de. De opbrengst is voor de instandhouding van de Antoniuskapel.
Salphen *, Oostmalle, Antwerpen (B) (N 15) zaterdag 10:00 Zalfenkermis. Zaterdag dichtst bij 17 januari. 10:00 h. H. Mis in de Sint-Antonius kapel; 10:30 h. Openbare verkoop van offergaven; Aansteken van het St-Antoniusvuur; Paardenwijding; Dansen door Kon. St-Jorisgilde. Vanaf 11:30 h. Eetgelegenheden op verschillende plaatsen; 14 tot 17:00 h. gratis spelnamiddag voor de kinderen, ballenkraam + trekkoordjeskraam, optreden muziekverenigingen. De ganse dag: Breugeliaanse Kermis, ’s avonds: Boerenbals.
Op de 17e januari
Bailleul (E 18) Wallonië 17 januari L'église Saint-Amand accueille le 17 janvier le pèlerinage à Saint Antoine l´Ermite, au cours duquel les nombreux cultivateurs de la région viennent implorer la protection du grand saint pour préserver leur cheptel des maladies.
Borkel, Noord-Brabant (NL) 17 januari Er lijkt nog wel wat te gebeuren op de 17e: enkele trouwe aanhangers van de heilige, die op zijn naamdag ter kerke komen.
Borsbeke, Oost Vlaanderen (B) (I 17) 17 januari Noveen vanaf 17 januari. Een kermis gedurende het laatste weekend van januari.
Buissenal, (G 19) Wallonië 17 januari Er schijnen hier ook nog Antoniusvieringen te zijn, in ieder geval is er een novene, vanaf de 17e.
Crombach (V 21) 17 januari Der Schutzpatron der Crombacher ist der heilige Antonius. Sein Namensfest begehen wir am 17. Januar.
La Hamaide (Q 22) Wallonië 17 januari Église Sainte Marie Madeleine. Novene waarschijnlijk vanaf de 17e.
Heukelom, Bergen, Limburg (NL) 17 januari 10:00 Volgens de liturgische kalender van de Parochie Bergen uit 2007 zou er op de 17e januari om 10 uur een viering zijn. Over de aard van de festiviteiten is mij niets bekend.
Houtaing (H 19) Wallonië 17 januari Église St Quentin. Novene waarschijnlijk op de 17e.
Leende, Noord-Brabant (NL) 17 januari Er lijkt wel wat te gebeuren op de 17e.
Lomm, Limburg (NL) 17 januari In de jaren twintig werd het Antoniusfeest nog gevierd. Op 17 januari waren het toen vooral de parochianen van Lomm die ter kerke togen. Een franciscaan hield dan een predikatie. Na afloop van de mis werd de relikwie vereerd en het Antoniusbrood gezegend. Het brood werd mee naar huis genomen en daar genuttigd door de mensen en het vee.
Meetkerke, West Vlaanderen (B) (D 15) 17 januari Te Meetkerke celebreert men op 17 januari aan het Sint-Antoniusaltaar een mis voor Sint Antonius.
Mortel / Gemert *, Noord Barbant (NL) 17 januari 10:00 Op 17 januari viert het Gilde van Sint Antonius en Sint Sebastiaan uit het nabijgelegen Gemert haar gildedag met een gildemis om 10:00 uur in de Antoniuskerk van De Mortel. Deze dag, ook al wordt deze op een doordeweekse dag gevierd, staat bekend als ‘Mortelzondag’.
Mürringen (W 20) 17 januari Église St-Antonius Einsiedler; Antoniusfest – Messe.
Oostvleteren, West Vlaanderen (B) (B 17) 17 januari Een novene ter ere van de heilige Antonius abt op de 17e.
Zie ook Sint-Jan-ter-Biezen.
Pepinster (T 21) Wallonië 17 januari Église des Saints Antoine Ermite et Apolline, alleen een mis, waarschijnlijk op de 17e.
Pottes (F 18) Wallonië 17 januari 19:00 Église Saint-Antoine, 19h. Après la messe, vénération des reliques de St Antoine. Er is een mis, maar is dat ook een viering met feest?
Puivelde *, Oost Vlaanderen (B) (J 16) 17 januari ± 10:00 Bedevaart en begankenis naar Sint-Antoon, Sint-Jobkerk te Puivelde: jaarlijks op 17 januari, ongeacht de dag. Veiling van varkenskop. Mooie viering!
Schijf, Noord-Brabant (NL) 17 januari Verering reliek van St. Antonius Abt, samen met het kleine Antoniusbeeld en de icoon in de Parochiekerk van St. Martinus in de St. Antoniusstraat.
Sint-Juliaan, West Vlaanderen (B) (C 17) 17 januari Er is sinds mensenheugenis een noveen voor Sint-Antonius. Op de heiligenkalender staat Sint-Antonius - in de volksmond Toontje - op 17 januari, de start van de noveen.
Solt *, Limburg (B) (T 16) 17 januari Op de 17e wordt Sint-Antonius gevierd met mis en varkenskoppenverkoop.
Straten, Noord-Brabant (NL) 17 januari Een mis in de kapel; na de mis wordt het St. Antoniuslied gezongen, en 's middags om 13:00 uur wordt er een rozenhoedje gebeden.
Teuven, Limburg (B) (U 18) 17 januari Feestdag van patroonheilige Sint-Antonius; gewijde Sint-Antoniusbroodjes als bescherming voor familieleden, huisdieren en veestapel. W.s. is de viering ter ziele.
Vaals, Limburg (NL) 17 januari Op Antoniusdag wordt een mis gelezen voor de levende en overleden leden van de afdeling Vaals van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond; na afloop van de mis worden gezegende 'Antoniuswafels' verkocht.
Vijvekapelle, West Vlaanderen (B) (E 15) 17 januari Te Vijvekapelle wordt op 17 januari een ommegang gehouden ter ere van Sint Antonius.
Vlodrop, Limburg (NL) 17 januari Op Antoniusdag worden kaarsen voor zijn beeld in de kapel gebrand en bloemen geplaatst. En er zou nog een bedevaart zijn op 17 januari.
Warfhuizen, Groningen (NL) 17 januari Jaarlijks is er op 17 januari feestelijk officie.
Welten, Limburg (NL) 17 januari Nog in 1997 werd de feestdag van Antonius Abt gevierd. En er zou nog een bedevaart zijn op 17 januari.
Zondag het dichtst bij de 17e
+ Chaam, Noord-Brabant (NL) zondag 11:00 Op de zondag, die het dichtst bij 17 januari is gelegen, wordt een mis gevierd (w.s. om 11:00 uur) met wijding van het Anthoniusmeel, dat na afloop door de kerkgangers kan worden meegenomen.
Edegem *, Antwerpen (B) (L 16) zondag 10:00 Zondag dichtst bij 17 januari, om 10 uur een plechtige Gregoriaanse hoogmis in de Sint-Antoniuskerk. Een ommegang door de dorpskern; omstreeks 11 uur de traditionele verkoop per opbod van een varkenskop, een reuzenbrood en andere offergaven in 't Centrum, Strijdersstraat 35. Na de tombola een Sint-Antoniusmaal, met donkere beuling en witte beuling met appelspijs, en frikadellen met kriekjes.
++ Loonbeek, Vlaams Brabant (B) (M 18) zondag 09:30 Op de zondag dichtst bij de 17e om 09:30 is er een eucharistieviering en om 10:30 een verkoop van varkenskoppen in zaal Van der Vorst, dicht bij de kerk. Vanaf 15:00 worden er smoutebollen, appelbeignets, taart en clubs geserveerd, vergezeld van het nodige geestrijke vocht of koffie.
Nonceveux (T 20) Wallonië zondag In de kerk Sainte Thérèse van Avila; de zegening en de verdeling van "de gezegende rolletjes" op de zondag zo dicht mogelijk bij 17 januari.
Warnach (T 23) Wallonië zondag Tijdens een vrolijke maaltijd van varkensvlees gehouden in het weekend het dichtst bij de naamdag van St. Antonius, de patroonheilige van Warnach, wordt door alle deelnemers het Antonius-lied gezongen.
Wever *, Vlaams Brabant (B) (O 17) zondag 09:00 Viering in de St.-Antonius kerk op de zondag het dichtst bij de 17e, om 9:00 uur en daarna varkenskoppenverkoop.
Zondag na de 17e
Aartrijke *, West-Vlaanderen (B) (D 16) zondag 10:30 Toontjeskermesse. 10:30 Eucharistieviering in de Sint Andreaskerk; 11:30 Dierenzegening aan de kerk; 12:00 Receptie in Brouwerij De Leeuw; 13:00 Feestmaaltijd in clubzaal Jonkhove. Er is een Antoniusreus.
Achtel *, Antwerpen (B) (N 14) zondag 10:00 Op 17 januari of de eerstvolgende zondag na 17 januari Sint-Antoniusviering vanaf 10 uur met mis en zegening der offergaven en litanieviering, 11 uur optocht, optreden dansgroep en zegening kinderfietsen, ruiters, motorrijders en tractoren, 11:30 uur verkoop offergaven: varkenskoppen, bloedworsten, melk, kippen, beelden, enz.
As, Hasselt, 71002 Limburg (B) (S 16) zondag 09:15 St. Tieneskermis, vanaf 09:15. Misviering en verering van de relikwie in de geklasseerde, gedesacramentaliseerde St- Aldegondiskerk, met offergave en verkoop van varkenskoppen, poten, balkenbrei, en allerhande worsten, kippen, eieren. Daarna St.-Antoniussoep met zwart brood en kip-kap, een witteke of koffie. Sint Antoniusfeest werd weer terug in leven geroepen in 1989 bij de 90ste verjaardag van de Landelijke Gilde. Na de misviering veilt de veilingmeester varkenskoppen en kleinvee met toeter en bel. [In 2012 was het op zondag 15; in 2013 w.s. op zondag 20]
Bemelen, Limburg (NL) zondag Eucharistieviering en zegening van het 'St. Teunisbrood' in de parochiekerk van de H. Laurentius, en viering van de winterkermis. Ter gelegenheid hiervan is Café 'De Bascule' vanaf 10:30 uur geopend.
Blehen *, Liège (P 19) Wallonië zondag Zondag viering in de Sint-Pieter en Pauluskerk. Na de mis worden er halve varkenskoppen per opbod verkocht. Het vee en de andere dieren worden de zondag (of de zaterdag?) erop gezegend, waarbij men met het gezegende brood langs de woningen en stallen gaat.
Bocholt, Limburg (B) (S 15) zondag Zondagmiddag na de misviering van 10u is iedereen welkom in het Parochiehuis voor de traditionele openbare verkoop van etenswaren en landbouwproducten per opbod. De veilingmeester veilt varkenskoppen en kleinvee met toeter en bel. 2015.
Bolderberg, Vlaams Limburg, (B) (Q 17) zondag De eerste zondag na 17 januari viert Bolderberg de heilige Sint-Antonius. Sint-Antoniuskermis & Borrelwandeling (4,4 km) naar de Kluis van de Bolderberg; tussen 13 en 16 uur, borrels, glühwein en erwtensoep.
Bollebeek *, Merchtem, Vlaams Brabant (B) (K 17) zondag 9:00 Vroeger op de zaterdag na de 17e, nu op zondag, om 9:00 uur is er een viering van Sint-Antonius in de kerk van Bollebeek. Daarna worden in de nabijgelegen pastorij de offergaven per opbod verkocht.
+ Brasschaat, Antwerpen, (B) (L 15) zondag 11:00 De zondag op of na 17 januari viering om 11 uur in de kerk met een plechtige hoogmis, met nadien in de ontmoetingsruimte verkoop per opbod van vleeswaren en varkenskoppen ten gunste van de minderbedeelden.
+ Buken, Vlaams Brabant (B) (M 17) zondag ± 10:00 De parochiegemeenschap in Buken viert op 17 januari of de eerstkomende zondag erna het feest van Sint-Antonius. De dag start met een misviering. Aansluitend wordt er in het trefpuntlokaal geperste kop en varkenskop in saus geserveerd. Om 19 uur wordt de Sint Antoniusviering afgesloten.
Eksel-Hoksent *, Limburg (B) (R 16) zondag 14:00 Zondag vanaf 14 uur staan nog een zettersprijskamp en een gezellig samenzijn in het buurthuis op het programma. De viering is vooral op zaterdag.
Essene *, Oost Vlaanderen (B) (J 17) zondag 10:00 Zondag op of na 17 januari. Van in de vroege morgen aanbreng der offergaven door boeren, verenigingen en sympathisanten. Om 10:00 uur: Plechtige Gregoriaanse Hoogmis. Na de mis verkoop der offergaven volgens aloude traditie. Feesten op zijn Breughels; en kermis, 13 uur uitreiking Gildeprijs.
+ Geel-Bel, Antwerpen (O 16) zondag 10:00 “Toontje” in Geel-Bel. Plechtige misviering om 10u met dierenwijding en optocht op het kerkplein. Nadien verkoop van varkenskoppen en andere vleeswaren per opbod in parochiezaal. Om 13.30 een wandeling in de Belse bossen.
Herdersem *, Oost Vlaanderen (B) (J 17) zondag 14:00 Op zondag vanaf 14:00 uur Sint-Antoniusstoet, gevolgd door de pensenworp.
Herent, Neerpelt, Limburg (B) (R 15) zondag10:00 10:00 uur: Eucharistieviering in de Willibrorduskerk. Breugheliaans eten in het parochiegebouw, 11:30 uur. 17:00 tot 01:00 uur: Avondeten.
St.-Theuniswandeling. Pasar (2016) Neerpelt ter gelegenheid van de Theunisfeesten op ’t Herent. Vrij vertrek tussen: 12:30 en 15:00.
++ Iddergem, Oost Vlaanderen (B) (J 17) zondag ± 09:30 Sint Antoniuskermis. Op de eerste zondag na het naamfeest van Sint-Antonius, op 17 januari. Na de hoogmis wordt om 10:30, in de schaduw van de Sint-Amanduskerk, een varkenskop met de nodige luister per opbod verkocht. Kermis begint op zaterdag.
Ingooigem *, West Vlaanderen (B) (F 18) zondag 09:40 Op 17 januari, of de eerstkomende zondag erna. Om 9:40 uur de ‘Toontjesprocessie'. Om 10 uur: de plechtige eucharistie ter ere van Sint-Antonius-abt. Na de mis, de verkoop van de offergaven; daarna de maaltijd, de zwijntjeskermis.
Kasteren, Liempde, Noord-Brabant (NL) zondag De zondag na 17 januari wordt in een kampeerboerderij in Kasteren een mis gevierd. Een offer van varkensvlees. Een processie naar het kapelletje, waar een gebed voor de dieren wordt gehouden en soms ook vee wordt gezegend. Terug in de boerderij is er een Brabantse koffietafel met verschillende varkensvleesgerechten.
++ Koningshooikt, Antwerpen (B) (M 16) zondag 09:30 Kerk Sint-Jan Evangelist. Mis om 09:30. Naar aloude traditie worden er varkenskoppen en allerhande producten van hoeve en erf per opbod verkocht.
Lille *, Antwerpen (B) (O 15) zondag 10:00 10:00 - 14:30 uur: misviering in de Sint-Pieterskerk met verering van de relikwie en paardenprocessie met zegening van dieren en tractoren aan de kerk. Jaarmarkt en verkoop van varkenskoppen aan het ‘Heemhuis’ in de Rechtestraat.
Maashees, Noord-Brabant (NL) zondag ? St. Tunnisviering, 2e patroon van het St. Joris en St. Anthoniusgilde. Na de H. Mis in de Parochiekerk St. Antonius Abt: Köpkesmert, m.m.v. het gilde, 13:30. De kerk werd in 2013 gesloten; in 2015 was er nog een viering.
Meeuwen *, Limburg (B) (S 16) zondag ? ± 09:30 Tijdens deze viering ter ere van Sint-Antonius-Abt zullen de varkens weer onder de hamer gaan. De opbrengst van de verkoop van hammetjes, varkenskoppen en -poten, heikies en worsten, balkenbrij, vleeswaren, kleinvee en rieten manden wordt aan het Rode Kruis geschonken. In verwarmde tent aan de St. Martinuskerk te Meeuwen, van 10.15 uur tot 12:30 uur.
Merchtem, Vlaams-Brabant (B) (K17) zondag Op zondag.
+ Millegem, Antwerpen, (B) (M 15) zondag 09:30 Op zondag de 17e of de eerste zondag na 17 januari. De Sint-Antoniusviering, met om 9:30 een plechtige eucharistieviering en na de mis rond 10:30 verkoop per opbod van de varkenskop en overige offergaven.
Montfort, Limburg (NL) zondag In 1997 werd het Antoniusfeest nog wel gevierd in de parochiekerk. Bij die gelegenheid was nog steeds gezegend brood en water verkrijgbaar.
Noblehaye (Hervé) (T 19) Wallonië zondag Chapelle Notre-Dame des Vertus, messe en wallon. Na de dienst op zondag, de verkoop van gezegende wafels en brood. Daarna noveen.
Nukerke, Oost Vlaanderen (B) (G 18) zondag Op de 17e zelf of op de eerste zondag erna wordt het naamfeest van de heilige Antonius abt herdacht, in de kerk, met de verering van de relikwie van de heilige en het aansteken van een offerkaars. Daarna wordt er in het parochiaal centrum van Nukerke een feestmaal opgediend.
Oosthoven *, Antwerpen (B) (O 15) zondag 11:00 Op zondag 17 januari, mis om 11:00 uur; op het kerkplein worden de paarden gezegend en varkenskoppen verkocht. Mooie viering; zeer compleet.
Reijmerstok, Limburg (NL) zondag Tijdens de eucharistieviering in het weekeinde volgend op de feestdag van Antonius vindt er nog steeds een jaarlijkse broodzegening plaats in de Parochiekerk van de H. Franciscus van Assisië
Rotselaar, Vlaams Brabant, (B) (N 17) zondag 09:30 Op zondag de 17e of de eerste zondag na 17 januari. Na de eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk om 09:30 is er een publieke varkenskoppenverkoop. Er worden drankjes en hapjes geboden en er worden 'offergaven' te koop aangeboden.
Sart-Mélin (N 18) Wallonië zondag ? Chapelle Saint-Antoine.
+ Schaijk, Noord-Brabant (NL) zondag De feestdag wordt gevierd, met man verkleed als Antonius, en broodjes, optocht. Het meest waarschijnlijk op de zondag na de 17e (zie het YouTube filmpje).
Sint-Jan-ter-Biezen, West Vlaanderen (B) (B 17) zondag 10:30 Sint-Jan-ter-Biezen en Oostvleteren hebben sinds een aantal jaren een gezamenlijke viering; in 2013 in Sint-Jan-ter-Biezen, in de Sint-Janskerk. Novene vanaf 17 januari; maandag na de 17e, 10:00 Toontjesmaandag.
+ Smeermaas, Limburg (B) (S 17) zondag 10:30 Er is een viering op de zondag na 17 januari.Om 10.30 uur is er aan de kapel op de Maasdijk een gebedsstonde, geleid door de diaken. Ook worden hier Sint-Antoniusbroodjes gewijd en uitgedeeld. Een medeparochiaan met een groot hart zorgt steeds voor een ketel smakelijke erwtensoep. Bij slecht weer is de viering in de parochiekerk; aan de kapel hangt er dan een mededeling.
Stramproy, Limburg (NL) zondag Tijdens het patroonsfeest in de St. Willibrorduskerk zegent de pastoor een brood, een mandje met broodjes (?), een kruikje met sterke drank, de medailles van de schutterij Sint Antonius en hun patroonsbeeldje.
Uitbergen, (Oost-Vlaanderen) (I 16) zondag Eerste zondag na 17 januari St. Antoniuskermis en varkenskoppen-verkoop.
Vaalbeek, Vlaams Brabant (B) (N 18) zondag Sint-Antonius is de winterpatroonheilige van Vaalbeek. Elk jaar rond 17 januari wordt er kermis gehouden ter ere van St Antonius bij de Maria Magdalenakapel (Maria Magdalena is de zomer-heilige).
Wolfsdonk *, Vlaams Brabant, (B) (O 16) zondag Gewoonlijk is er op de zondag na de 17e een Antoniusviering. Er is dan ook een week lang Antoniuskermis. Om 09:00 een processie naar de kapelletjes van Sint-Antonius. Omstreeks 09:30 de hoogmis, gevolgd door verkoop van varkenskoppen en vleeswaren ten voordele van de parochiekerk.
Zarlardinge, Oost-Vlaanderen (B) (H 18) zondag 09:30 Kermis. ”Sintantuntjen” Na de mis om 9:30 uur, in de Onze-Lieve-Vrouw kerk, Toontjessoep met stukjes spek, witte en zwarte pensen en Sint-Antoniusdrank. Hondenwandeling van 12:30 tot 13:30 uur, 16 uur muziek met fanfare en om 17 uur trippenworp.
Zerkegem, West-Vlaanderen, (B) (D 16) zondag St. Vedastuskerk. Kermis eerste zondag na 17 januari, in de volksmond Toontje Kermis.
+ Zoersel, Antwerpen, (B) (N 15) zondag Na de mis in de Sint-Elisabethkerk een verkoop per opbod van varkenskoppen en -poten, wijn, kaas, beulingen, enz.
Maandag na de 17e
Groeningen, Noord-Brabant maandag De maandag na 17 januari, "Köpkesmert". Iedereen heeft kans op een stuk van het varken dat op die middag verkocht wordt. Alleen voor het Gilde?
Herdersem *, Oost Vlaanderen (B) (J 17) maandag 10:00 Eerste maandag na 17 januari om 10:00 uur Moorsele mis in de kerk van Herdersem met daarna openbare verkoop van offergaven in natura. Mooie viering.
+ Sint-Jan-ter-Biezen, West Vlaanderen (B) (B 178 maandag 10:00 Sint-Janskerk. De maandag na 17 januari is het toontjesmaandag waarbij om 10:00 uur een H. mis plaatsvindt met zegen met de relikwie. Zeker.
Terheijden, Noord Brabant (NL) maandag ± 10:00 Het kloveniersgilde St. Antonius Abt houdt de Antoniusviering op de maandag na 17 januari met een speciale mis en een feestelijke bijeenkomst. Na afloop van de H. Mis vereren de gildeleden de relikwie van de H. Antonius Abt.
Woensdag na de 17e
Broekhuizenvorst, Limburg (NL) Op de woensdag volgend op de tweede zondag na Driekoningen Geitenkermis. Op de woensdag volgend op de tweede zondag na Driekoningen. Om 18:00 uur Sint Tunnis pop verbranding op het kerkplein; aansluitend wordt de geitemaaltijd gehouden.
Zaterdag na de 17e
Brasschaat, Antwerpen, (B) (L 15) zaterdag 17:00 Op de zaterdag na 17 januari is er het Breughelfeest. Vanaf 17:00 uur in het parochiehuis "Ons Middelheem", Bredabaan 425, een familiale maaltijd met spek en eieren, frikadellen met krieken, beuling met appelmoes, rijstpap, ten voordele van het parochiehuis.
Opvelp *, Vlaams Brabant (B) (N 18) zaterdag 18:00 Er is een Antoniusviering de zaterdagavond om 18:00 uur op of na de 17e in de Sint-Antonius-Abtkerk aan de Hoegaardsesteenweg.
Andere data
Oostvleteren, West Vlaanderen (B) (B 17) Februari Ook schijnt er in februari een jaarlijkse novene ter ere van de heilige Antonius abt te zijn. Op een zaterdag om 19 uur, en zondag om 10 uur.
Oosthoven, Antwerpen (B) (O 15) Eerste paasdag Vroeger was er op eerste paasdag ook een feest van Sint-Antonius-Abt. Zou dat nog zo zijn?
Ingooigem, West Vlaanderen (B) (F 18) Tweede zondag van juni Ommegangsfeesten met een Jaargetijde in de Sint-Antonius-Abt kerk op de tweede zondag van juni, en zijn er een week lang allerlei aktiviteiten en feesten, waarbij vooral wielerwedstrijden opvallen.
Sint-Maria-Oudenhove, Oost Vlaanderen (H 18) 5-12 juni Octaaf (of noveen) om te vieren dat de relikwie op 12 juni op plechtige wijze naar de (toen nieuwe) kapel werd gebracht.
+ Bollebeek, Vlaams Brabant (B) (K 17) Eerste zondag van juli 9:00 Op de eerste zondag van juli, na de Mis die om 9 uur begint, is er om 9:45 een Antonius-processie.
Lunteren, Gelderland (NL) Eerste zaterdag en zondag van juli [?] De Antoniusviering te Lunteren vond plaats op de eerste zaterdag en zondag van de maand juli.
Ramskapelle, West Vlaanderen (B) (E 14) Eerste zaterdag en zondag van juli Zomerkermis. Zaterdagavond is er de traditionele verkoop van levend kleinvee aan het ‘schettekot’. [Hoewel Antonius hier niet genoemd wordt, lijkt mij het verband er wel te zijn.] Daarna de dorpsmaaltijd en de “Nacht van Ramskapelle”. Zondag een rommelmarkt, een concert door harmonie “De Zeegalm”, de dorpsbarbecue en gratis dansavond.
Esch, Noord-Brabant (NL) Eerste zondag in juli Er schijnt een bedevaart / paardenzegening te zijn op de eerste zondag in juli.
Knegsel, Noord-Brabant (NL) Eerste zondag in juli [?] Sinds 1937 kende Knegsel ook een paardenzegening op de eerste zondag in juli.
Sint-Juliaan, West Vlaanderen (B) (C 17) Juli In juli is er een Kermis met een Sint-Antonius-vrienden wielerwedstrijd en "toontjes zwijntjeswerpen" voor kinderen.
Nukerke, Oost Vlaanderen (B) (G 18) Juli Ook tijdens de jaarlijkse ruiterommegang wordt de relikwie van Sint-Antonius-abt vereerd en is het bedevaartvaantje aan deze volksheilige opgedragen.
Borsbeke *, Oost Vlaanderen (B) (I 17) Maria Hemelvaart Maria Hemelvaart. Sint Antonius Paardenommegang. Start 15:00 uur,  Café De Oude Brug. Org. Brugruiters Herzele.
Heist, West Vlaanderen (B) (E 14) Augustus In augustus is er in Heist een Sint-Antonius processie om 9.45 uur. Om 10:30 uur is er hulde aan de slachtoffers van de zee. Om 11 uur volgt de eucharistieviering aan het Heldenplein met zeewijding.
Met een * heb ik de Antoniusvieringen die we al bezocht hebben aangegeven. Met een + mogelijke doelen dit jaar.

Heeft u informatie over Antonius Abt, of vragen, neem dan contact op met mij: Dolf Hartsuiker