Vita Antonii Abba's Iconografie Vuur Antonianen Kunsten Cultus Folklore Plant Dier Literatuur Paulus Hilarion Maria Simeon Adolphus
Nederlands Frans Italiaans Spaans Portugees Koptisch Duits Orthodox Engels Amerikaans Aziatisch
Antonius beelden in Duitse niet-Antonius plaatsen A-C
Plaatsen A-B C-G H-K L-N O-R S T-Z Beelden A-C D-L M-R S T-Z Musea Kaart
Opvallende plaatsen: Bad Waldsee;


Allagen
Kath. Kirche St. Johannes Baptist.
Raam in het koor.
± 1900.

Bad Sassendorf
Kath. Kirche St. Christophorus St. Antonius Abbas, St. Christophorus met Christuskind.
Raam in het koor. ± 1896.
Affeln
St. Lambertus Kirche.
Het laatgotische altaar in het koor komt uit Antwerpen. Een betrekkelijk klein deel daarvan (links onder de staande Maria met Kind) verbeeldt in reliëf een Verzoeking van Antonius.
Antonius ligt op de grond met vóór hem zijn varkentje, ook liggend, terwijl demonen met vleermuisvleugels hem kwellen.

 
Bad Schussenried
Parochiekerk St. Magnus (voormalige kloosterkerk); Koorgestoelte van Georg Anton Macheln, 1715-1717.
Antonius heeft een capuchon op. Hij heeft een zeer grote klok in de rechterhand. De linkerhand (w.s. met staf) is verdwenen. Een vrij groot varken zit naast hem, onder de mantel.
Onder de console is een demonische tronie.
Asperden St.-Vincentius-Kirche. Een houten sculptuur uit de 16e eeuw. Antonius draagt een correct hoofddeksel, kap. In de rechterhand heeft hij een T-staf van correcte lengte, maar wel een modernere uitvoering. Een open boek op de linkerhand. Zijn wat vreemde varkentje staat naast hem.    

Bad Waldsee Kapelle Volkertshaus, Wallfahrtskapelle St. Mauritius 15e eeuw
 
Hl. Antonius der Große, Ende 15. Jahrhundert.
Antonius draagt een kap. Hij heeft een lange T-staf, met klokje eraan hangend, in de rechterhand. Een gesloten boek op de linkerhand. Zijn opkijkend varkentje staat dicht tegen hem aan, onder de slip van de mantel.
  Figur Hl. Antonius der Große, um 1480. Antonius draagt een correct hoofddeksel, rood, met knoop-en-gat sluiting. Hij heeft een kort Lotharings kruis in de linkerhand. Hij lijkt te lezen in een boek op de rechterhand. Zijn opkijkend varkentje, met klokje aan een oor, staat dicht tegen hem aan, onder de slip van de mantel.
 
Antonius op een console aan de muur.   Antonius rechts op het altaar.

Beckum
Ehem. Kath. Kirche Liebfrauen St. Antonius Abbas. Künstler unbekannt, um 1935
Fenster im Obergaden Querschiff

Beuel
Kath. Kirche St. Paulus
St. Antonius.
Künstler unbekannt, ca. 1958
Fenster in der Vorhalle,

Bleiburg Wallfahrtskirche Heiligengrab, Isidoraltar.
Antonius draagt een puntmuts capuchon. Zijn rechterhand rust op een korte T-staf, met daaraan twee klokjes. Een open boek op de linkerhand, met een vinger tussen de bladzijden. Zijn zwart varkentje zit naast hem.
Bongard St. Agatha kirche.
Antonius draagt een muts of kalot en heeft een gevorkte baard.
Hij heeft een een lange T-staf, met gestileerde T, in de rechterhand.
Onder het vignet lijken twee klokjes te bungelen.

Bolsterlang, Dietrichs Het beeld van Antonius Eremit uit 1510 stond oorspronkelijk in de Marienkapelle, maar is nu in de Frauenkapelle te Frischen. Als je het linker beeld met het rechter vergelijkt, zie je toch wel een heel andere uitdrukking van het gezicht, veroorzaakt door restauratie. Antonius heeft een muts op, en gevorkte baard. In zijn rechterhand heeft hij een grote klok. In de linkerhand heeft hij — linker beeld — twee takjes en — rechter beeld — een Lotharings kruis. Een zeer klein varkentje kruipt vanonder zijn mantel tevoorschijn.

Borberg (M Eb40) (1 U11)
In Borberg is een wijd en zijd zichtbare Vredeskapel, die op een rots boven het dal werd gebouwd en het doel is van veel bedevaarten. Er is ook een kleine houten schrijn van Sint-Antonius, in de volksmond bekend als "Fickeltünnes". Deze stond oorspronkelijk aan de voet van een machtige spar en draagt het jaartal 1618.
 

 

Bocholt
Sint Joris kerk.

Met dank aan Lau Huijbers.


Borgholz Klus Edessen. Fenster in der Kapelle, Fa. Dr. Heinrich Oidtmann, 1897. Boscheln Kath. Kirche St. Fidelis. Fenster im Schiff, Paul Franz Bonnekamp, 1957. Bösensell Kath. Kirche St. Johann Baptist. Fenster im Querschiff, Bernhard Kraus, 1915. St. Antonius belehrt seine Jünger; besucht St. Paulus von Theben; wird von Teufeln verführt. Brock, Kath. Kirche Herz Jesu.
Fenster im Seitenschiff,
Fa. B. Junglas Söhne, ca. 1933.
Twee varkentjes!

Burg auf Fehmarn
St.-Nikolai-Kirche.
Begin 16e eeuw.
Een nogal jeugdige Antonius draagt een fraaie muts. Hij heeft een T-staf van correcte lengte, met gestileerde T, in de rechterhand.
Een gesloten boek op de linkerhand. Zijn varkentje staat dicht tegen hem aan, half onder de mantel.
Antonius draagt een soort kap en heeft een gevorkte baard. Hij heeft een lange T-staf, met gestileerde T, in de rechterhand.
Een gesloten boek op de linkerhand.

Buxheim
Koorstoel in de St. Maria Kloosterkerk, gebeeldhouwd door Ignaz Waibl tussen 1687 en 1691.
Antonius heeft een T op zijn schouder, een gesloten boek (of de handgreep van een korte T-staf?) en een klokje in de rechterhand.
 

Cappenberg Parochiekerk van St. Johannes de Evangelist
Antonius draagt een kap, met daaronder vandaan een toefje haar. Het is niet te zien of hij (nog) een staf in de rechterhand heeft. Een open boek op de linkerhand. Zijn kleine varkentje staat dicht tegen hem aan, opkijkend. Antonius vertrapt een draak onder de voeten. * Detail van kerkbank. Antonius draagt een kap. Hij heeft een lange T-staf, met gestileerde T, in de rechterhand. Een open boek op de linkerhand. Antonius vertrapt een demon, die zich half opricht en met een klauw aan de mantel van Antonius trekt. *

Heeft u informatie over Antonius Abt, of vragen, neem dan contact op met mij: Dolf Hartsuiker