Vieringen Sint Antonius Abt in Frankrijk
Onzekere dagaanduidingen staan in licht grijs.
De dagaanduidingen waar ik zeker van ben, heb ik in vet aangegeven.
Als de dagaanduiding zeer waarschijnlijk is, dan heb ik die in het
donker grijs weergegeven.
Laatste bewerking op 03-01-2017. Vieringen in België / Nederland en Duitsland
Deze agenda is zeker niet volledig.
Zondag voor de 17e
Appenwihr (69 D1) zondag Viert zijn beschermheilige Antonius de Heremiet in een plechtige mis. Waarschijnlijk altijd de zondag voor de 17e.
Lalbenque (147 D2) zondag W.s. zondag voor de 17e. Een mis ter ere van de heilige Antonius, patroon van de truffelkwekers met offerandes van truffels.
Montagnac (170 B1) zondag Het feest van “Saint Antoine Truffier” — Sint Antonius de Truffelaar — wordt jaarlijks op de zondag voor 17 januari met veel praal gevierd.
Montaimont (126 B3) zondag Feest in de kapel "St Antoine à la Perrière", op de zondag voor 17 januari, dat in ieder geval bestaat uit een Mis die wordt gevolgd door de verkoop per opbod van de producten van het land en een warme wijn.
Vrijdag voor de 17e
Le Boulou (185 D3) Vrijdag t/m zondag Sint Antonius Kapel. In januari wordt het patroonsfeest van Antonius gevierd. Verdeeld over drie dagen, is er een Antonius-race voor kinderen op vrijdag en een bingo; op zaterdag een diner-dansant; op zondag een mis om 9:30 en daarna een bijeenkomst met drankjes en muziek.
Lieuche (155 F4) vrijdag & zaterdag Antonius is de beschermheilige van Lieuche, en rond zijn jaardag vindt er een viering plaats. De dag erna is er een pelgrimage naar Sint Macarius.
Zaterdag voor de 17e
Orléat (122 A1) zaterdag & zondag Fête patronale de la Saint-Antoine; Bal op zaterdagavond en zondag, en kermis.
Saint-Sulpice (110 B2)
zaterdag & zondag Hoogmis om 10:30 in de parochiekerk Sint Antonius en viering met een maaltijd van uitsluitend varkensvlees.
Savigny-sous-Mâlain (82 A4) zaterdag voor of na ? Op een zaterdag in januari viert men het feest van Sint Vincent, de patroonheilige van de wijnbouwers en St. Antonius, de patroonheilige van de stad, met o.a gezegende broodjes.
Zaterdag dichtst bij de 17e
Uffholtz (68 C2) zaterdag Ieder jaar, op de zaterdag het meest dichtbij de dag van Sint Antonius, wordt in de gemeente van Uffholtz een traditionele manifestatie georganiseerd, namelijk "De Beklimming naar Sint Antonius."
Op de 17e
Aubagne (167 F4) 17 januari Het is een oude traditie dat de officieren van het Vreemdelingenlegioen op 17 januari samenkomen met hun oud-collega’s in het Huis van de Legionair te Auriol om de dag van Antonius te vieren.
Aubenas (137 E4) 17 januari Op 17 januari de markt van Sint Antonius, de hele dag in het stadscentrum. Dit is een grote commerciële beurs met veel exposanten.
Bailleul (3 F 3) 17 januari Er is een Confrerie Saint-Antoine l’Ermite Bailleul, en op 17 januari vindt er een speciale mis plaats.
Chapelle-St-Sulpice
(42 C4)
17 januari Er zou een viering zijn in deze kapel, die gewijd is aan Sulpice en Antonius.
Frasne-le-Château (83 F3) 17 januari Fête patronale: le jour de la Saint-Antoine.
Galamus (180 A3) 17 januari Op 17 januari is er een processie vanuit Saint-Paul-de-Fenouillet naar de kapel. Met Pasen is er een mis in de kapel en een gemeenschappelijke maaltijd, en op Tweede Pinksterdag is er een mis in de kapel.
Lieuche (155 F4) 17 januari Antonius is de beschermheilige van Lieuche, en rond zijn jaardag vindt er een viering plaats. De dag erna is er een pelgrimage naar Sint Macarius.
Marcolès (134 B3) 17 januari Er is elk jaar, vertrekkend vanuit Marcolès, een processie te voet naar de kerk van Saint-Antoine, over een afstand van 5 km. Ik neem aan op of rond de 17e januari.
Ouroux (109 F2) 17 januari De dag van Antonius wordt er nog op 17 januari gevierd, met o.a. een lunch van gegrild varkensvlees, een bal in de open lucht en vuurwerk.
Pairis (48 C4) 17 januari Sint Antonius Kapel & Viering rond de 17e met o.a. het eten van Antonius-broodjes.
Péron (111 F2) 17 januari Fête patronale Saint Antoine.
Petit-Rombach (48 C4) 17 januari Rond 17 januari een mis, in de Antonius Kapel. De gelovigen kussen de reliek van Antonius.
Pouzauges (88 B3) 17 januari Saint Antoine des Puys. Fête patronale.
Prissac (104 C1) 17 januari Pèlerinage des "Petits Cochons". Le Pèlerinage de La Lande aura lieu dans la chapelle privée, sur la propriété de Dominique Pellerin, au lieu-dit La Lande, par la route Luzeret-Prissac. Au programme : messe célébrée par le père Frans Boers, galette des Rois et verre de l'amitié offerts.
Remilly-sur-Lozon (16 B4) 17 januari Pèlerinage Saint-Antoine-le-Grand, patron des vanniers.
Saint-Martin-de-Bonfossé (36 B1) (16 B4) 17 januari Op 17 januari is de Saint-Sauveurkerk het doel van een populaire bedevaart ter ere van Sint Antonius.
Saint-Sauveur (90 B3) 17 januari Op 17 Januari wordt de dag van Antonius gevierd. Of werd?
Vauthiermont (68 B3) 17 januari Op 17 januari, organiseert de Vereniging van Saint Antoine een middagmaal in het gemeenschapshuis van Vauthiermont. De hoofdmaaltijd bestaat uit choucroute, een lokale specialiteit die vooral bestaat uit allerlei varkensvleesproducten en kool.
La Villette (140 A1) & (126 A4) zondag 17 januari La Saint Antoine est la fête ancestrale du hameau de La Villette.
Zaterdag na de 17e
Fayl-Billot
Bussières-les-Belmont (83 D1)
Grenant
zaterdag La Confrérie des Façonneurs du Noble Osier — ofwel de Broederschap van Bewerkers van de Edele Wilg — organiseert elk jaar op 17 januari of de zaterdag erna een plechtige viering voor hun beschermheilige Sint Antonius.
Villaines-les-Rochers (75 F4) zaterdag Les vanniers se retrouvent le second ou troisième week-end de janvier pour fêter Saint Antoine, leur patron.
Zondag na de 17e
Amblans-et-Velotte (84 B1) zondag Fête patronale : le dimanche suivant le 17 janvier.
Aups (170 C2) zondag Het vierde weekend in januari is er in Aups een truffelfeest.
Bernardvillé (49 D3) zondag Église Saint-Antoine-Ermite. De zondag na 17 januari viert de parochie de feestdag van Antonius, tegenwoordig op bescheiden wijze.
Eygliers (141 D4) zondag Zondag na de 17e. Église St Antoine; Fête patronale.
Fellering (68 B2) zondag Op zondag na de 17e het traditionele feest van de beschermheilige, Sint Antonius. Behalve met zang en muziek, hebben de zangers ter ere van Sint Antonius, en zoals het hoort, een traditioneel gerecht bereid.
Noyarey (125 E4) zondag La Saint Antoine à Noyarey le 3ème dimanche de Janvier: Fête traditionnelle des Laboureurs & Vignerons. Au cours de la messe, le prêtre bénit les petites brioches. Het Traditionele Festival van Landbouwers & Wijngaardeniers, wordt gevierd op de derde zondag in januari. De dag van Antonius wordt elk jaar op de zondag na 17 januari gevierd, met een gemeenschappelijke maaltijd van de parochie, waarvan de kern bestaat uit gebraden varkensvlees, speciaal bereid door een slager van de nabij gelegen Aligre markt.
Parijs zondag Parochie Saint Antoine des Quinze-Vingts. De dag van Antonius wordt elk jaar op de zondag na 17 januari gevierd, met een gemeenschappelijke maaltijd van de parochie, waarvan de kern bestaat uit gebraden varkensvlees, bereid door een slager van de nabij gelegen Aligre markt.
Richerenches (152 B2) zondag In januari, op de zondag na de dag van Sint Antonius, wordt een Mis van de Truffel (la messe de la truffe) gehouden.
La Roque-sur-Pernes (152 C4) zondag Als beschermheilige van van het dorp en de truffelaars wordt Antonius hier op de zondag na de 17e vereerd; een mis in de Église Saint Pierre et Saint Paul; een Sint-Antonius-maaltijd met varkenskarbonade.
Zondag dichtst bij de 17e
Guiscriff (51 F2) (52 C2) zondag Er zijn jaarlijks twee Antonius vieringen: de zondag het dichtst bij de 17e januari en op de eerste zondag in mei.
Inxent (2 B4) zondag Le dimanche le plus proche du 17 janvier, fête du Saint-Antoine. Antonius wordt in Inxent nog enthousiast gevierd; op de zondag het dichtst bij de 17e, om 11 uur een mis; een “koning van Sint Antonius”; kleine gezegende broodjes; een processie.
Saint-Antoine-d'Artiguelongue (129 F2) zondag Het feest schijnt sinds de 14de eeuw — dus ook heden ten dage nog, op de zondag het dichtst bij de 17e januari — zo gevierd te worden, dat varkens in de straten van het dorp worden losgelaten, en dat men deze na een loterij kan winnen.
Les-Trois-Épis (48 C4) (68 B1) zondag De viering van Sint Antonius is nog steeds een groot feest in Les-Trois-Épis. Het wordt gevierd op de zondag het dichtst bij 17 januari. Aan het einde van de mis worden aan de pelgrims gezegende broodjes van Sint Antonius uitgedeeld, heerlijke anijskoekjes.
Andere data
Bailleul [3 F 3] Eind maart Eind Maart is er in Bailleul een Concours de Potjevleesch. Daarbij wordt een Trophée Saint Antoine uitgereikt.
Galamus * (180 A3) Pasen & Tweede Pinksterdag Drie maal per jaar vinden er in ieder geval Antoniusvieringen plaats. Op 17 januari is er een processie vanuit Saint-Paul-de-Fenouillet naar de kapel. Met Pasen is er een mis in de kapel en een gemeenschappelijke maaltijd op de parkeerplaats , en op Tweede Pinksterdag is er een mis in de kapel.
Guiscriff (51 F2) (52 C2) Eerste zondag in mei Er zijn jaarlijks twee Antonius vieringen: de zondag het dichtst bij de 17e januari en op de eerste zondag in mei.
Plouézoc’h (32 C2) mei / juli / augustus Eens per jaar, op zondag, is er een “pardon” Ook al zou het “pardon” een maal per jaar plaatsvinden toch worden ervoor verschillende data genoemd: in mei, in juli en de tweede zondag van augustus.
Saint-Antoine-l'Abbaye * (138 C1) Hemelvaartsdag
Een processie met vertoon van de Relieken op Hemelvaartsdag
Lézat-sur-Lèze * (178 B1) Eerste Pinksterdag Een speciale dienst; manden met stukjes gezegend brood.
Saint-Antoine à Hennebont (53 E3) Tweede Pinksterdag Op Pinkstermaandag vind er een vriendschappelijke wedren plaats, georganiseerd door de vereniging van "Amis de St Antoine", waarvan de opbrengsten door de vereniging worden gebruikt voor de renovatie van de kapel van Saint Antoine en het dorp.
Pleumeur-Bodou (33 D1) Midden juni Chapelle Saint-Antoine. Le pardon est célébré vers la mi-juin.
Lézat-sur-Lèze (178 B1) Tweede weekend juni Een “Procession Fleurie” en een “Spectacle Folklorique”, d.w.z. een processie vanaf een meertje naar de kerk, over een tapijt van bloemen door het hele dorp.
Saint-Antoine-de-Pont-d'Arratz (146 A4) 1 augustus Op 1 augustus was er eens een feest in Saint-Antoine. [Maar was dat een Antoniusviering?] Het feest stond in het teken van de Antonianen, de bouwers van Saint-Antoine, zo’n 800 jaar geleden.
Vallabrègues (166 A1) Tweede weekend augustus Tijdens het feest van de mandenmakerij, dat plaats vindt in het tweede weekend van augustus, wordt het beeld van Sint Antonius in processie meegevoerd.
Tressignaux (33 F2) Derde zondag in augustus Antoniuskapel & pardon op de derde zondag in augustus.
Morzine (113 D2) Allerheiligen Tegenwoordig viert men hier het “feest van het varken” op Allerheiligen, waar Antonius niet echt een rol meer lijkt te spelen.
Melgven * (51 E3) Eerste zondag van september Jaarlijks, de eerste zondag van september, vindt er een pardon plaats.
Ploudiry (31 E3) Eerste zondag van september Pardon de Saint-Antoine; 1er dimanche de septembre.
[Maar ik ben nog niet 100% zeker of dit Antonius Abt is]
Plouharnel (70 B1) Laatste zondag van september Het “pardon” van Sint Antonius en Sint Elooi vindt plaats op de laatste zondag van september.

Heeft u informatie over Antonius Abt, of vragen, neem dan contact op met mij: Dolf Hartsuiker