Vita Antonii Abba's Iconografie Vuur Antonianen Kunsten Cultus Folklore Plant Dier Literatuur Paulus Hilarion Maria Simeon Adolphus
Nederlands Frans Italiaans Spaans Portugees Koptisch Duits Orthodox Engels Amerikaans Aziatisch
Antonius in Noord-Amerika
USA Cedar Rapids; [O] Florence; Jessup; Los Angeles; New York City;
Canada Edmonton [O] ; Leamington;


USA
Cedar Rapids Nebraska St Anthony Church
Er is weinig info te vinden over deze kerk. Het is dus ook niet duidelijk of er Antonius-vieringen zijn.

Het glas-in-lood raam is erg fraai.
Op het altaar rechts staat Antonius met gesloten boek in de linkerhand, en met zijn varkentje.
Florence Arizona St. Anthony's Greek Orthodox Monastery

St. Anthony's Greek Orthodox Monastery.
In de zomer van 1995 kwamen zes monniken naar de zuidelijke woestijn van Arizona om St. Anthony's Monastery te stichten, volgens de richtlijnen van de heilige, duizendjarige erfenis van de Heilige Berg Athos.
Merkwaardigerwijs zijn er op het internet geen pix te vinden van Antonius in Florence.
Op 16 en 17 januari wordt wel aandacht geschonken aan de naamdag van Antonius, met vespers en missen.

Jessup Pensylvania Famiglia dei Santantoniari
In Jessup is een “Familie van Sint Antonius”, ofwel Famiglia dei Santantoniari, waarvan de roots teruggaan tot het Italiaanse stadje Gubbio, waar veel van de inwoners van Jessup van afstammen.

In januari, rond de 17e, vinden er Antonius-vieringen plaats. Er is een mis in St. Michael's Church, en er is een processie met Antonius naar het St. Ubaldo Society Cultural Center.
Daar is dan een verloting van vrijwillige bijdragen, en er is een feestelijke maaltijd.
Het beeld van Antonius is niet geheel zichtbaar, dus is niet duidelijk welke andere attributen hij nog heeft. Duidelijk is wel dat het toefje rode vlammen op zijn linkerhand het belangrijkst is.
Op de achtergrond is een vaandel met een mooie, gestileerde T in de vlammen.
Daarnaast vinden er op de dag Sint Ubaldo in mei ceremonieën plaats waarbij behalve Sint Ubaldo, ook Sint George en Sint Antonius zijn betrokken.

Deze traditie is begonnen in de 12e eeuw in Gubbio, toen de toenmalige bisschop Ubaldo Baldassini de leider van binnenvallende Noord-Europeanen ontmoette. Aan de bisschop was te danken dat een aanval op de stad op wonderbaarlijke wijze werd voorkomen. Tegen de tijd dat Bisschop Ubaldo terugkeerde van zijn ontmoeting met de aanvallers, was de stad in chaos. Leiders zette hem op een platform en paradeerde hem rond Gubbio om duidelijk te maken dat hun bisschop de ontmoeting had overleefd, en dat de stad veilig was.
Hedendaagse vieringen die deze historische (of legendarische) gebeurtenis herdenken zijn er slechts in twee plaatsen - Gubbio en Jessup.
De festiviteiten beginnen met drumbands van de drie “families” die aanhanger zijn van respectievelijk Sint Ubaldo, Sint George en Sint Antonius, die de stad om 7 uur wakker maken en zich verzamelen bij St. John's Cemetery in Jessup en St. Mary's Cemetery in Montdale om de doden te eren.
Daarna volgt de St. Ubaldo Mis in de St. Mary's Assumption Church op Third Avenue.
De "opwekking van de heiligen" en het stukgooien van aardewerken vazen - een stuk daarvan brengt geluk - vinden plaats buiten de kerk in de middag.
Dan vindt de belangrijkste gebeurtenis plaats, de race door Jessup met de honderden kilo’s zware heiligenbeelden van Antonius, George en Ubaldo, door de respectievelijke “families”, die begint bij Powell Avenue en Ward straat en eindigt bij Jessup Veterans Memorial Field.
Het stukgooien van aardewerk, bij vieringen van Antonius, komt ook op andere plaatsen voor.
Los Angeles California Dierenzegening

De Dierenzegening in Olvera Street wordt elke Sabado de Gloria (Stille Zaterdag, de zaterdag voor Pasen) gehouden.
Het evenement vond oorspronkelijk plaats op 17 januari, de feestdag van Sint-Antonius Abt, maar het werd veranderd om te profiteren van beter weer.
Antonius wordt hier San Antonio De Abad genoemd, maar uit de afbeelding van Antonius die hier getoond wordt, blijkt wel dat Antonius van Padua (of Franciscus van Assisi) de Abt aan het verdringen is. Überhaupt wordt weinig van de traditie correct overgeleverd.
Zo wordt er beweerd:

“De ceremonie dateert uit de 4e eeuw, toen San Antonio De Abad tot de patroonheilige van het dierenrijk werd benoemd en begon dieren te zegenen om hun goede gezondheid te bevorderen.”

Hoewel deze jaarlijkse Dierenzegening rond 1930 populair werd, gaat deze waarschijnlijk terug tot 1781, ten tijde van de stichting van Los Angeles.
Olvera Street behoort dan ook tot het oudste deel van de binnenstad van Los Angeles.
De oorspronkelijke processie is uitgegroeid tot een gebeurtenis die de hele dag duurt, met marktkramers en artiesten, en een processie waaraan jong en oud met hun dieren deelnemen om deze te laten zegenen.
New York City Ditmars Boulevard Judson Memorial Church St. Anthony Hall
San Antonio Abate op Ditmars Boulevard
Ik citeer min of meer uit de Huffington Post van 29 juni 2010: "De Siciliaanse Heilige"
Het gebeurt elke juni: St. Antonio Abate verschijnt voor vier avonden op Ditmars Boulevard bij het feest van zijn naamgenoot. Hij is gemakkelijk te herkennen. Hij draagt een chocoladebruin gewaad bedekt met rode, witte en groene linten tot aan zijn sandalen.
En hij staat stil als een standbeeld in een prieel van verse bloemen bekroond door een verlicht kruis dat zo veel vuurkracht heeft als de Ster van Bethlehem.St. Antonio Abate, voor het geval dat je het niet weet, is de patroonheilige van Castrofilippo op Sicilië, een dorp dat je alleen kent als je er vandaan komt.
Als de jongens van de Italiaanse broederschap, die St. Antonio Abate's Astoria feest organiseren, hun cijfers goed hebben, zijn er in New York City zo'n 20.000 mensen die uit Castrofilippo stammen. Dat is veel meer dan de 3100 die daar wonen.
St. Antonio Abate draagt een gouden staf en een zware belasting. Hij is de patroonheilige van de slagers en dieren. Zijn forte is het genezen van huidziekten, vooral gordelroos, en hij is een wonderdoener.
Hij doet al eeuwen zijn plicht in Sicilië en vier decennia in Astoria, en de laatste 15 ervan op Ditmars Boulevard tussen de 35ste en 38ste Straat.
Antonius is een kluizenaar. Hij komt maar één keer per jaar uit zijn schuilplaats, op 17 januari. Dat is wanneer de leden van de St. Antonio Abate Fraternal Society of Castrofilippo hem vanuit de sociëteit op Ditmars Boulevard naar de St. Franciscus van Assisi Kerk op 21 Avenue brengen, om hun solidariteit met Castrofilippo en diverse andere Italiaanse steden die hem eren, op die datum te tonen.
Daar is dan een mis, waar ook broodjes uitgedeeld worden.
St. Antonio Abate is gewend om te leven als een monnik, en hoewel hij de duivel meer dan een keer in zijn lange leven heeft afgeweerd, maakt het feest, met zijn banale kermisattracties, kansspelen en straatdansen, het erg moeilijk voor hem om de verleiding te weerstaan.
In vroeger tijden brachten de boeren van Sicilië kippen en andere kleine boerderijdieren als offers aan St. Antonio Abate, maar dit is New York. Cash is king, zelfs op de dag van een heilige.
Nu worden er dolarbiljetten op de kleding van Antonius gespeld en er is een verloting.
St. Antonio Abate nam een gelofte van armoede toen hij besloot om Jezus te volgen, dus de opbrengst wordt een verpleeghuis in Castrofilippo gestuurd.
Antonius (het beeld) heeft een gevorkte baard. Hij heeft een lange kruis-staf met klokje eraan in de rechterhand. Een open boek op de linkerhand, met daarop een toefje rode vlammen. Een Franciscaner koord met drie knopen om het middel.
Een processie-vaandel van Castrofilippo.
Antonius heeft een lange haak-staf n de linkerhand. De rechterhand is geheven in een zegenend gebaar.
Judson Memorial Church
Het is een prachtig raam. Jammer genoeg heb ik geen betere foto ervan gevonden.
Het is in 1895 vervaardigd door La Farge, en in de kerk geplaatst in 1986 [zou dat niet 1896 moeten zijn?]. Het raam zou identiek zijn aan dat van St. Anthony’s Hall in de Yale University van 1896.
St. Anthony Hall

Chapel Hill
St. Anthony Hall, met als patroonheilige Sint Antonius Abt, werd opgericht als de Fraternity of Delta Psi op 17 januari 1847, aan de Columbia University in New York. Er volgden nog meer St. Anthony Hall's in andere universiteiten. Deze hebben geen religieuze functie of affiliatie; het zijn meer semi-geheime genootschappen — zie ook de "skull and bones" op de insignes — met een cultureel oogmerk. Wel zijn er allerlei symbolen en figuren gerelateerd aan Antonius die gebouwen en briefhoofden etc. sieren, en wordt bij sommige chapters de dag van Antonius nog wel op bescheiden wijze herdacht of gevierd.
Philadelphia

Charlottesville
De huidige Hall's zijn:
Alpha: Columbia University, New York. Delta: University of Pennsylvania, Philadelphia, Pennsylvania. Epsilon: Trinity College, Hartford, Connecticut. Iota: University of Rochester, Rochester, New York. Theta: Princeton University, Princeton, New Jersey. Kappa: Brown University, Providence, Rhode Island. Xi: University of North Carolina, Chapel Hill, North Carolina. Phi: University of Mississippi, Oxford, Mississippi. Sigma: Yale University, New Haven, Connecticut. Upsilon: University of Virginia, Charlottesville, Virginia. Tau: MIT, Cambridge, Massachusetts.

Glas-in-lood ramen in Hartford.

(Boven) Een schild met T, Delta Psi, schedel, zwaard, sleutel, en Hebreeuwse (?) tekst.
Zwaard en sleutel op een schild kwam ik tegen op het schilderij De Legende van Sint Antonius met Donor; ca. 1450, dat in het Metropolitan aanwezig is, maar dat zal wel toeval zijn.
(Links) Antonius heeft een T op de schoudermantel. Hij heeft een T-staf, met dikke gestileerde T, in de rechterhand. Hij heeft een klok in de linkerhand. Zijn varkentje staat naast hem, dicht tegen hem aan.


Canada
Edmonton Alberta St. Anthony's Ukrainian Orthodox Parish
St. Anthony's Ukrainian Orthodox Parish.
Leamington Ontario Saint Anthony's Maronite Church
Saint Anthony's Maronite Church.
Rond Kerstmis 1984 stichtte de Libanese Maronitische Gemeenschap St. Anthony's Parish, gemotiveerd door de liefde en het geloof dat ze meegenomen hadden uit de Vallei van de heiligen, Kadisha (Qadisha), naar hun nieuwe woonplaats Leamington.

Heeft u informatie over Antonius Abt, of vragen, neem dan contact op met mij: Adolph Hartsuiker