Vita Antonii Abba's Iconografie Vuur Antonianen Kunsten Cultus Folklore Plant Dier Literatuur Paulus Hilarion Maria Simeon Adolphus
Nederlands Frans Italiaans Spaans Portugees Koptisch Duits Orthodox Engels Amerikaans Aziatisch
Antonius in Midden- en Zuid-Amerika
Midden-Amerika
El Salvador Cojutepeque; Cuscatancingo; San Antonio Abad;
Mexico Ahuacuotzingo; Chiapas; Mexico-City; Pochutla; Salamanca; San Antonio Acutla; Taxco
Puerto Rico Añasco; Guánica; Humacao;
Haïti  
Zuid-Amerika
Argentina Buenos Aires; San Antonio Oeste;
Bolivia Caquiaviri;
Brazilië Farroupilha; Santo Antão; São Paulo;
Chili Francelos Valparaíso; Santiago de Chile;
Colombia San Antonio de Palmito;
Peru Arequipa Miraflores; Cusco; Lima;
Venezuela Caracas; Valera;
Op deze pagina behandel ik de Antonius-plaatsen, de niet-Antonius kerken, de musea en andere verschijningen van Antonius door elkaar, dus (voorlopig) niet verdeeld over diverse pagina's.

Midden-Amerika
El Salvador
Cojutepeque

In de kerk van San Ramón, aan de rechterkant van het hoofdaltaar, is het beeld van San Antonio Abad, in deze stad bekend als "San Antonio del Cuche".
Voor "cuche" heb ik nog geen vertaling kunnen vinden, maar waarschijnlijk wordt het varken hiermee bedoeld. Het lied wat hieronder vermeld wordt zou in die richting kunnen wijzen.
Zijn dag wordt gevierd rond de 17e januari en in deze stad zijn er vele gelovigen die ervan overtuigd zijn dat Antonius zieke dieren geneest, en zijn er anderen die zeggen dat hij koeien, kippen en andere dieren die meerdere dagen verdwenen waren, weer heeft gevonden.
Er worden traditionele dansen en muziek uitgevoerd en er lijkt sprake te zijn van dansen in het kostuum van een "cuche".
Een van de beroemde verzen luidt:

"Yo soy un viejo loco,
y soy como espinazo de este cuche,
pelado pero sabroso."

Wat met behulp van Google is vertaald als:

"Ik ben een oude dwaas, en ik ben als een wervelkolom van die cuche, geschild maar lekker."

Cuscatancingo
     
San Antonio Abad
     
Mexico
Ahuacuotzingo
     
Chiapas
     
Mexico-City
     
Pochutla
     
Salamanca
     
San Antonio Acutla
     
Taxco
     
Puerto Rico
Añasco
     
Guánica
     
Humacao
     
     
Haïti
“Cochon St. Antoine” is een lied van Haïti dat wordt vertolkt door Ti Paris en en de song "An Han" van Beethova Obas is daarop gebaseerd. Helaas zijn de teksten van de song mij onbekend, en is het Creools/Frans niet goed te verstaan, dus waar dit lied over gaat blijft onduidelijk.
Maar “Cochon St. Antoine” moet toch wel haast over Antonius met zijn varken gaan. Zelfs na naarstig zoeken op het Internet, echter, is mij tot dusver nog weinig bekend van een duidelijk aanwezigheid van Antonius Abt op Haïti. Er zijn wel kerken en scholen en een hospitaal St Antoine, maar dat is Antonius van Padua.
Maar in het volgende artikel kwam ik toch een Antonius tegen, die wel degelijk de Abt zou kunnen zijn, de “meester van alle dieren”.

... De officiële [katholieke] kerk litho's van de heiligen vormen de belangrijkste muur decoratie voor elke Voodoo altaar, en ongeveer vijftig procent van de mensen kennen de christelijke als wel als de Voodoo naam voor de heilige. Maar een goede helft van de bevolking ... kent deze afbeeldingen alleen als goden in het pantheon Voodoo.
St. Antonius is Legba, de god van het kruispunt, hij die de poort opent om de andere loa binnen te laten en aan wie het eerste nummer van elke Bamboche of ceremonie meestal is gericht. Hij is de meester van allen ? de meester van alle dieren, het hoofd van alle loa.

En ik kwam ook een afbeelding van Papa Legba tegen die overduidelijk gebaseerd is op een bidprentje van Antonius Abt, met varken en de andere dieren van de boerderij. Nu wordt deze Papa Legba vaak afgebeeld met een hond, een staf en sleutels, en met een afschrikwekkend voorkomen, maar wellicht dat de huidige hond ooit een varken was. Hoe dan ook staat Papa Legba ver van Antonius van Padua.
En er is nog een Haïtiaanse song, van Coupé Cloué, "St Antoine", maar uit deze titel is niet af te leiden over welke Antonius het gaat.


Zuid-Amerika
Argentina
Buenos Aires
     
San Antonio Oeste
     
Bolivia
Caquiaviri
     
Brazilië
Farroupilha
     
Santo Antão
     
São Paulo
     
Chili
Francelos Valparaíso
     
Santiago de Chile
     
Colombia
San Antonio de Palmito
     
Peru
Arequipa Miraflores
     
Cusco
     
Lima
     
Venezuela
Caracas
     
Valera
     
     


Heeft u informatie over Antonius Abt, of vragen, neem dan contact op met mij: Adolph Hartsuiker