Vita Antonii Abba's Iconografie Vuur Antonianen Kunsten Cultus Folklore Plant Dier Literatuur Paulus Hilarion Maria Simeon Adolphus
Nederlands Frans Italiaans Spaans Portugees Koptisch Duits Orthodox Engels Amerikaans Aziatisch
Antonius in Italië in processies, zegeningen, vuren
A-B C-G H-K L-N O-R S T-Z Sardinië Sicilië muziek processies, zegeningen, vuren beelden
processies -zegeningen - vreugdevuren - maskerades -inhuldiging -maaltijden - kookpot - touwtrekken

In Italië wordt op honderden plaatsen Antonius uitgebreid en met zeer veel enthousiasme gevierd, en er zijner zeer veel filmpjes over Antoniusvieringen in Italië op YouTube te vinden. Voorzover ik nu weet is dat ook zeer uniek aan Italië, maar wellicht dat ik dat in Spanje — zodra ik dat land verder onderzocht heb — ook zal vinden. De andere landen ben ik daar nog niet of nauwelijks tegengekomen.
Het is zoveel materiaal, dat ik dit vanwege de overzichtelijkheid op twee aparte pagina's heb weergegeven, t.w. de muziek en liederen op één andere pagina en de processies, zegeningen, vreugdevuren, maskerades, inhuldiging, maaltijden en vreemde activiteiten als een kookpot stuk slaan en touwtrekken op deze.
processies

Een hele mooie processie met Antoniusbeeld in Desulo, Sardinië (NU), in 2007.

Ballata della varetta dei carrettieri (camionisti) Misterbianco, Sicilië (CT) 2008

Een mis, een mooie processie met Antoniusbeeld en een paardenommegang in Trebisacce, Sicilië (CS) in 2009

De processie met Antoniusbeeld en een paardenzegening in Trebisacce, Sicilië (CS) in 2009

Een processie van de Broederschap van Antonius, met Antoniusbeeld in Patti, Sicilië (ME) in 2009 [zie ook hieronder, inhuldiging broederschap]

Een mooie processie met Antoniusbeeld in Macerata (CE) in 2008

Een prachtige processie met Antoniusbeeld en vuur en drumband in Agerola (NA) (links) in 2009 en 2008 (rechts)
 
Le Battuglie di Pastellessa - Festa di Sant'Antonio Abate - Macerata (CE), 2006
Het carnaval in Mamoiada, Sicilië (NU) begint op de dag van de Antoniusviering met de intocht van de mamuthones, (links) in 2007 en (rechts) in 2008, met nog een volksdansje aan het eind. Strikt genomen is deze spectaculaire processie dus wellicht niet ter ere van Antonius — omdat op veel plaatsen in Italië het carnaval op Antoniusdag begint — maar gezien het gebruik van die bellen en klokken zou er toch goed een link met Antonius kunnen zijn.

Een korte (geluidloze) impressie van het begin van een processie met Antoniusbeeld in Cassaro, Sicilië (SR) 2007

 

zegeningen
Een leuke, kleinschalige dierenzegening in Rocca di Botte (AQ) in 1979 (links), zwart/wit, zonder geluid, en in 2007 (rechts). In 1979 werd ook nog het stro (en en passant een auto) gezegend, en deed men donaties in een collectebus.

Een mooie paardenzegening, onder een toeziende Antonius, in 2009 op onbekende locatie.

 

Een mis, een zegening van het vuur en een dierenzegening in Patti, Sicilië (ME) 2009

Dierenzegening, tromgeroffel en uitdelen van broodjes in Castrofilippo, Sicilië (AG) 2008

Dierenzegening in Clusone (BG) 2009

Dierenzegening, processie met Antoniusbeeld en uitdelen van broodjes in Capranica (VT) 2009

Dierenzegening, zegening van het vuur en een mis (links) en het vervolg van de mis, het eten van gepofte kastanjes en geroostered vlees, het vuur en een popband (rechts) in Conversano (BA) in 2009.
vreugdevuren

Vuurwerk in Macerata (CE), 2008: o.a. een exploderende ezel, een vuurspuwend varken (natuurlijk!), en een ronddraaiende vrouwenfiguur

Farchie a Sciorilli in Guardiagrele (CH) [Wil niet 'ingesloten' worden]

Farchie in onore di Sant´Antonio Abate a Fara Filiorum Petri (CH) 1992, (links en rechts).

Farchie a Fara Filiorum Petri (CH) 2008. [Wel goed, maar haast teveel kunst; geen volkse muziek]

Fakkels en toortsen in Monterotondo (RM) in 2009.

De opvallende vorm van de reuzen fakkels in Fara Filiorum Petri wordt verklaard door een nogal recente legende. Tijdens de invasie door de Fransen in 1799 moesten deze legers door een immens eikenbos trekken dat om Fara heen lag. Plotseling verscheen Antonius gekleed als generaal en beval de vijandelijke troepen niet door het woud te trekken. En om zijn woorden kracht bij te zetten, toverde hij de bomen om tot ontzagwekkende fakkels. In de vorm van de huidige vuren van Fara Filiorum Petri, de “farchie”, is daarvan nog iets terug te vinden, net als de vorm van de vuurspuwende kanonnen uit die tijd daarin te herkennen valt. Maar eigenlijk denk ik dat het gebruik ouder is, en een andere mythologische 'oorsprong' zou moeten hebben.
Farchie a Fara Filiorum Petri (CH) 2005, (links) en "Un paese tra le fiamme", 2008 (rechts) beide films van Dino Viani.

Beklimming van de Focara (brandstapel) in Novoli (LE) 2008

Vuurwerk en een brandende Focara in Novoli (LE) 2008

De focara doet me denken aan een vulkaan, wat heel goed gerelateerd zou kunnen zijn aan de legende over Antonius als lichtbrenger. Het in Italië populaire verhaal dat hij met zijn varkentje het vuur uit de hel weet te stelen.
Een vuur (Fuoco) op de Piazza in Accettura (MT) in 2009, met harmonica en een lied over Accettura.
maskerades
In veel plaatsen zien we tijdens processies, optochten en muziekoptredens verklede personen: verkleed als Antonius, als monnik en als duivel. In foto's en filmpjes op deze site is dat natuurlijk goed te zien, maar in sommige landen, zoals Spanje en Italië groeit dat echt uit tot een soort volkstoneel. De voorstelling is simpel: Antonius wordt gesard door de duivel — rood gekleed, met hoorntjes — en Antonius weert hem af met zijn staf of met het Kruis.
Le tentazioni di SantAntonio (de Verzoekingen van Antonius), deel 1 en deel 2, door Compagnia del Paradosso in Penne (PE) in 2009.
Sand'andonje e lu dimonie — Antonius en de duivel — (links) en Sand'andonjie e lu porc — Antonius en het varken — (rechts) in Cermignano (TE) 2008.
maaltijden
De maaltijden in Italië lijken veelal gepaard te gaan met muziek en zang, maar ik toon deze filmpjes toch maar even apart, omdat de gezamenlijke maaltijd als slot van de festiviteiten wel haast overal voorkomt. Daarnaast is er nog vaak een gratis uitdeling van broodjes — al dan niet gezegend — en drank, dat in andere filmpjes te zien is, en dat ook vrijwel overal gebeurt.

Sant'Antonio 2008 uit San Salvo [het beeld is 'geknepen']

 
inhuldiging
Een inhuldiging in de Broederschap van Sint Antonius hebben we laatst (januari 2009) ook gezien in Blehen, Wallonië, maar in het onderstaande filmpje gaat het er wel wat religieuzer aan toe.

Inhuldiging in de Broederschap van Sint Antonius in Patti, Sicilië (ME) in 2009 [zie ook hierboven, dezelfde broederschap in processie in Patti]

een kookpot stukslaan
Tiro al pignatto — de kookpot stuk slaan — in Onano (VT) 2009 (links) en 2008 (rechts)
Het geblinddoekt stuk slaan van een kookpot aan een draad in de lucht is een nogal vreemde activiteit, waarvan de connectie met Antonius vooralsnog absoluut onduidelijk is, maar wellicht dat het uit de lokale folklore te verklaren is.
En vreemd genoeg treffen we een vrijwel identieke activiteit aan in El Perelló (Tarragona), dus aan de andere kant van de Middellandse Zee!
In dit geval echter lijken de potten niet gevuld (met meel?), zoals in Onano.
touwtrekken
Ook touwtrekken lijkt met Antonius niets te maken te hebben.

Tiro alla fune — touwtrekken (na de zegening van de tractoren?) — in Onano (VT) 2009

Il tiro della fune — touwtrekken — alla festa di S. Antonio 2009 di San Polo a Crecchio (CH)


contact: Adolpho Hartsuiker